Zoveel mensen, zoveel vijvers

Vijverplezier komt in vele uitvoeringen. Je kan je vijver een eigen touch geven door de vorm, materiaalkeuze of doel
Daarom gaan we in deze blog dieper in op de vele mogelijkheden die een vijver te bieden heeft. 

Wat het doel ook is: zwemmen, kijken, dieren verzorgen … er bestaat een vijver voor iedereen.

Alles over de verschillende vijvertypes. Welke vijver past in jouw tuin?

Verschillende vijvers voor verschillende doelen

Koivijver of siervisvijver

Koivijver: de siervisvijver met kleurrijke Japanse koi

Allereerst geniet de koi een grote populariteit in siervisvijvers. Bovendien schittert deze nationale Japanse vis in allerlei variëteiten. 

Koi onderscheiden we door hun kleuren, patronen en onderlinge verhoudingen. Wie weet hou jij wel van de Kohaku (witte koi met rood patroon) of zwemt er in jouw koivijver een prachtige Showa, een zwarte koi met witte en rode patronen. 
Voor een koivijver is een minimale vijverdiepte van 80 cm noodzakelijk. 

Spiegelvijver

Een spiegelvijver is meestal rechthoekig en niet al te diep. Door het heldere water ontstaat er een spiegeleffect: het perfecte trucje om de tuin groter te laten lijken. Thank us later voor deze eenvoudige tip naar een grotere tuin. 😉

Eendenvijver of ganzenvijver

Vijver voor eenden, zwanen, ganzen ...

Om eenden of ganzen te houden, is een minimale vijverdiepte van 35 centimeter nodig. Liever een zwanenzang in je achtertuin? Hou dan rekening met een minimale diepte van 80 cm voor je zwanen. Eenden maken intensief gebruik van een vijver. Ze wassen zich erin, drinken eruit, en gaan ook in die eendenvijver op zoek naar voedsel. 

Plonsvijver

Pootjebaden bij zomerse temperaturen kan prima in een plonsvijver of plunge pool. Verder geniet je van een heerlijke verfrissing zonder dat je een groot zwembad hoeft te plaatsen. Een terrasvijver waar je ook in kan pootjebaden… why not?!

Speelvijver

Een speelvijver is een ondiepe en ook kindvriendelijke zwemomgeving. 

Plantenvijver

Plantenvijver met waterlelies

Ligt je vijver om te beginnen voor minstens de helft in de zon? Hoef je daarnaast niet per se een heleboel vissen erin? Dan is een plantenvijver ideaal. Bovendien kan je er een leuke, groene mix van waterplanten in houden. 

Zwemvijver

Genieten van een zwemvijver

Een grote vijver waar de natuur instaat voor het onderhoud, dat is een zwemvijver.
Je behoudt het natuurlijke uitzicht én hebt daarnaast ’s zomers altijd verkoeling binnen handbereik. 

Verschillende vormen

Naast verschillende doeleinden, bestaan vijvers ook in verschillende vormen. Misschien kies je jouw type vijver op basis van functionaliteit, maar misschien ook omwille van de stijl of de geometrische vorm

Kies jij voor een all natural vijver, of net strak en modern? Een L-vormige, rechthoekige of ronde vijver? Of liever een grillige vorm? 

Verschillende materialen

Vijveraanleg kan eenvoudig zijn. Dat bewijzen onze voorgevormde vijvers. Je laat ze in enkele klikken leveren, passen in élke tuin en vooral onze polyesterbakken gaan een leven lang mee. Daarnaast leg je ze ook makkelijk zelf aan. 
Naast onze populaire polyester prefabvijver, zijn er nog andere manieren om een vijver aan te leggen. Voor elk wat wils! 

Zo is de folievijver een traditionele manier om een vijver aan te leggen. Valkuil zijn mogelijke lekken – ofwel door een obstakel, ofwel door de jaren heen. 

Een polyestervijver is een van de beste uitvoeringen van een vijver. De aanleg van een polyestervijver vraagt enige handigheid, eventueel van een vakman. Je bent niet gebonden aan vorm en grootte, maar de prijs van een stielman kan misschien wel oplopen. Een alternatief kan een voorgevormde vijver zijn. 

De betonvijver past prima in een strakkere tuin. Hou wel in het achterhoofd dat beton vrij veel kalk afgeeft. Zeker wanneer je een siervisvijver of koivijver ambieert, dient de vijver perfect helder te zijn. Je wil namelijk geen drijvende vissen als gevolg van de schadelijke bestanddelen van beton… 

En wie kent de plastic voorgevormde vijvers niet, misschien zelfs uit de kindertijd (denk maar aan de typische blauwe schelp)? Plastic is een prima toepassing voor kleinere vijvers. Bij grotere voorgevormde vijvers is de diepte vaak een no-go, net als lengtes langer dan 3 à 4 meter. Vaak worden plastic vijvers al versterkt met een laagje glasvezel… wat alweer de sterkte van polyester benadrukt.