Een tussenwand creëert een ruimte in je vijver. Die ruimte biedt de mogelijkheid om te gaan filteren. Als je filtert met een tussenwand, blijft de vijver strak ogen. Je hoeft geen grote (meerkamer)filter in de nabijheid van je vijver te plaatsen.

Installatie van een tussenwand

Monteer een tankdoorvoer onderaan in de tussenwand. De vijverpomp duwt het water via deze tankdoorvoer onderin de filtermassa.
Als je – op een plaats naar wens – een stukje van de tussenwand afzaagt (door een inkeping of gat bijvoorbeeld) kan het gefilterde water terug naar de vijver.

Hoe groot moet een filterkamer zijn?

Wij raden aan om één derde van de (vis)vijver te gebruiken als filterkamer.

Biologische filteren met een tussenwand in een vijver

Je vult de filterruimte die je net creëerde tot zo’n 20-tal centimeter van de bovenkant (met substraat, lava, …). De ruimte die overblijft, biedt plaats aan planten met een waterzuiverende werking. Zo maak je bijvoorbeeld gebruik van de Iris pseudacorus (of gele lis), de Acorus calamus (of kalmoes) en de lisdodde (of Typha angustifolia).

Zuurstof in de vijver heeft een heilzame werking voor de vissen. Daarnaast bevordert het de biologische zuivering.

Extra tips:

  • De tussenwand monteer je best met onze montageset en wat silicone (bijvoorbeeld TEC7 of Fixall).
  • Gebruik geperforeerde netzakjes om je filtermassa in te stoppen. Deze moet je immers af en toe spoelen, maar dat doe je liever niet steentje per steentje…

Heb je nog vragen over jouw vijverproject? Aarzel dan niet om contact op te nemen. Wij staan je bij met raad en daad.